Firgun on iloa toisen ilosta

16.04.2020

Firgun.

Jos sanan kirjoittaa Googlen hakusanakenttään, kone saattaa ystävällisesti tiedustella: Did you mean firegun?

Vaan firgun ja firegun ovat varsin kaukana toisistaan. Firegun pyrkii tuhoamaan, firgun rakentamaan. Firgun iloitsee, kun toisessa nousee esiin hyvää ja kaunista.

Sanapari Katse hyvään on kulkenut matkassani jo pitkään. Se kuvaa mallia, jolla työtäni teen, siis tietynlaista henkilökohtaista käyttöteoriaa.

Katse hyvään kertoo siitä, että työnohjaajana tai terapeuttina haluan auttaa asiakastani kääntämään katseensa siihen hyvään, joka kaikesta huolimatta on jo totta.

Kun mieli on umpikujassa, ympärillä pelkkää mustaa tai harmaata ja henki ahtaalla, on vaikeaa, mutta samaan aikaan aivan ensiarvoisen tärkeää nähdä myös hyvää. Se tarkoittaa: nähdä voimavaroja, siis voimaa, kykyjä, lahjoja, ominaisuuksia ja osaamista itsessä. Mahdollisuuksia ympärillä. Ihmisiä, jotka ovat tukena ja joihin voi luottaa. Pientä kaunista: perhosen, vaahtoavan saippuan, kahvin tuoksun, linnun laulun.

Katse hyvään tarkoittaa myös sitä, että minä ohjaajana tai terapeuttina näen ja opin itse näkemään asiakkaassani sen hyvän. Hänet ihmisenä, omana itsenään. Hänen persoonansa ja potentiaalinsa, jotta voin auttaa häntä löytämään oman merkityksensä elämälle.

Katse hyvään muistuttaa minua pitämään huolta myös itsestäni ja katsomaan siihen hyvään, jota omassa elämänpiirissäni on.

Katse hyvään tarkoittaa joskus myös rohkeutta katsoa kipuun. Sillä jos emme joskus katso kipuamme silmästä silmään, meidän voi olla vaikea jättää sille hyvästejä. Tässä kohtaa katse hyvään tarkoittaa tilanteen hahmottamista, tosiasioiden tunnustamista, hyväksymistä ja hiljalleen toimimattomasta irtipäästämistä. Toivoon ja tulevaisuuteen suuntaamista.

Erään määritelmän mukaan rakkaus tarkoittaa sitä, että näkee toisen potentiaalin, vaikkei se edes olisi vielä näkyvissä. Siis uskoo toisen mahdollisuuksiin, uskoo hänessä olevaan hyvään, vaikkei sitä vielä näy, rohkaisee ja kannustaa. Katsoo hyväksyvästi.

Katseen voimaa ei koskaan kannata aliarvioida. Arvostava ja hyväksyvä katse on supervoima, joka on jokaisen käytettävissä. Hyväksyvä katse murentaa muurit, joita elämän epäoikeudenmukaisuus, kolhut ja epäonnistumiset ovat rakentaneet.

Miten sitten firgun liittyy kaikkeen tähän? Jollakin tavalla tuossa modernissa hepreankielisessä sanassa kiteytyy se, mikä minulle kuvaa katsetta hyvään, siis tapaani tehdä työtä. Vapaa suomennokseni firgunista on vilpitön ilo toisen onnesta, onnistumisesta tai hänelle tapahtuneesta hyvästä asiasta.

Suomeksi firgunia voitaisiin kai yhdellä sanalla kutsua myötäiloksi, toisen onnesta iloitsemiseksi. Ja miksipä ei, jaettu ilohan on kaksinkertainen ilo.