Postia työpaikkakiusaajalle

17.02.2025

Tämä on kirje kiusaajalle, sinulle, joka oman pahan olosi oikeutuksella kylvät työpaikalla kateutta, katkeruutta, kilpailua, pilkkaa, riitaa, pahanpuhumista, loukkauksia, ohittamista, kylmyyttä tai välinpitämättömyyttä. Tai kaikkea sitä.

Sinä olet vastuussa olemisestasi, teoistasi ja tekemättömyyksistäsi. Niin kuin minäkin olen. Aikuisina ihmisinä joudumme kantamaan vastuun siitä, mitä jätämme jälkeemme ja mitä luomme ympärillemme, hyvää tai pahaa. 

Nuo jäljet – suoraan ja selän takana sanotut ilkeydet, halveksivat katseet, teot, joilla lyttäät, ohitat ja mitätöit – eivät koskaan jää vain tuohon hetkeen. Ne eivät tuota pahaa oloa vain kohteelleen, vaan  alkavat välillisesti tuottaa pahaa ympärilleen monin eri tavoin. 

Sanotaan, että työpaikkakiusaaja ei aina tunnista toimintaansa kiusaamiseksi. Tätä on tietenkin vaikea todistaa, mutta kohtuullisen helppo omalta kohdaltaan tarkistaa.

Puhutko toisille niin, kuin toivoisit muiden puhuvan itsellesi? Kohteletko toisia siten, kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan? Ei se lopulta paljon sen kummempaa ole.

Työterveyslaitoksen mukaan työpaikkakiusaaminen on kielteistä kohtelua, loukkaamista, mitätöintiä tai sosiaalista eristämistä. Arjen ohimenevä huono käytös muuttuu kiusaamiseksi, kun se toistuu ja jatkuu. Kiusaaminen vaikeuttaa työn tekemistä ja vaikuttaa kohteeksi joutuneen maineeseen.

Kiusaajana koet hetkellistä voimaantumista. Näennäisesti se voi myös tuottaa hedelmää: uralla etenemistä ja pienen piirin hyväksyntää. Valta tuntuu hyvältä.

Kiusaaja kuitenkin tulee laittaneeksi liikkeelle lumipalloja. Kohteeksi joutunut kärsii, mutta toiminta heijastuu myös kiusaamista todistaviin sekä koko työyhteisöön. Liikkeelle lähetetyt lumipallot kolhivat perheenjäseniä, syövät työmotivaatiota, työllistävät terveydenhuoltoa, hivuttamalla nakertavat yhteiskunnan hyvinvointia. Ne tulevat lopulta takaisin kiusaajankin eteen tavalla tai toisella.

TTL:n mukaan pitkään jatkuneen kiusaamiskokemuksen kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Useimmiten kiusaaja on joku työkavereista, toiseksi useimmin lähiesihenkilö. Joskus kiusaamisesta syytetyksi joutuminen saattaa olla yllätys ja tuntua epäoikeudenmukaiselta. Saattaa toki olla, että työkaveri on tulkinnut sanojasi väärin, mutta aina on hyvä vilkaista peiliin. Ehkä et ole tunnistanut käyttäytymistäsi epäasialliseksi tai ymmärtänyt, miltä se tuntuu toisesta.

Tuossa puheeksi ottamisessa on tärkeää kuulla ja kuunnella, millaisen toiminnan toinen on kokenut kiusaavana. Kerro myös oma näkemyksesi ja suostu pohtimaan, miten tilanteen voisi ratkaista.

Pysähdy joka tapauksessa ja sulje ensi kerralla suusi, kun mielesi tekisi syytää loukkauksia. Se on alku. 

Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa, jos huomaa kulkeneensa väärää tietä. Sinä itse päätät, minkä reitin valitset.