Jäittekö jumiin suhteen alkusymbioosiin?

Parisuhteen alkuvaihetta kuvataan usein ihanana hullaantumisvaiheena, honeymoonina tai symbioosina. Mutta tiesitkö, että parit voivat jäädä tuohon symbioosiin myös parisuhdetta hajottavalla tavalla jumiin – ja että se itse asiassa on hyvin yleistä?
Suhteen alussa kaikki tuntuu usein helpolta, ihanalta ja siltä, että vakka on todellakin löytänyt vihdoin kantensa. Monet parisuhteen alkuvaihetta elävät kokevat olevansa keskenään hyvin samanlaisia tai että toinen täydentää itseä ihanalla tavalla. Kahdesta itsenäisestä olennosta tuleekin Me, ja se tuntuu täyttävän kaikki toiveet ja tarpeet. Tämä on hyvin tärkeä vaihe suhteen yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden muodostumisen kannalta.
Symbioosivaiheeseen voi kuitenkin jämähtää vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi myös suhdetta vahingoittavalla tavalla.
Parisuhteen symbioosivaiheeseen jumiin jääminen tarkoittaa, että kumpikaan tai toinen parisuhteen osapuolista ei kestä toisen erilaisuutta ja eriytymistä, mikä on ennen pitkää väistämätöntä. Toisesta alkaa käydä ilmi piirteitä, joita ei alkuvaiheessa juurikaan havainnut. Hän ajattelee asioista eri tavalla kuin minä! Hän toimii kummallisesti ja suorastaan ärsyttävästi. Hän ei täytäkään odotuksiani tai kykenekään lukemaan ajatuksiani.
Moni pari epäonnistuu näiden ensimmäisten, väistämättömien pettymysten käsittelyssä, mikä voi vaikuttaa suhteen jatkoon hyvin monella tavalla.
- Aletaan miellyttää toista ja peitellä omia toiveita ja ajatuksia, jottei toinen enää pettyisi tai suuttuisi.
- Aletaan vetäytyä ja ottaa etäisyyttä.
- Pidetään kulissit kunnossa ja vältellään konflikteja, mutta jännite kasvaa.
- Lakataan puhumasta muusta kuin arkisista asioista.
- Riidellään paljon ja kilpaillaan siitä, kumpi on tehnyt enemmän suhteen hyväksi.
- Syytellään toista sen sijaan, että otettaisiin vastuuta omasta käyttäytymisestä.
Symbioosivaiheeseen vahingollisesti jumiutuminen estää sen, että kumpikaan voisi olla suhteessa täysin oma itsensä ja kokea tulevansa hyväksytyksi, nähdyksi ja arvostetuksi sellaisena, kuin on.
Onneksi näistä voi tulla tietoiseksi ja alkaa hiljalleen opetella ymmärtämään paremmin sekä omaa että toisen käyttäytymistä.